Treceți la conținutul principal

Tutorial: Sistemul Solar

Cum poti face un sistem solar cu doar 4,8 lei?
Raspunsul este simplu: daca ai curiozitatea, rabdarea si determinarea de a incerca metoda "Papier-mâché", poti achizitiona cateva baloane cu 3,5 lei si o punga de faina cu 1,3 lei.

Dar sa incepem povestea sistemului nostru solar.
Pentru a-i prezenta baietelului meu sistemul solar aveam de gand sa achizitionez figurine cu planete, asa ca am cautat si am tot cautat si cand am gasit, nu mai erau disponibile - stoc epuizat.
Nu ma grabeam, deci fara panica.
Am plecat in vacanta la bunici. Pustiul fiind ocupat sa smotoceasca pisicilor (mai ales pe Tuxie; Penny nu a acceptat micul intrus si disparea instant cum ii auzea vocea),  ocupat sa exploreze gradina, ocupat sa se tina dupa bunicul si bunica asa ca daca tot ma ignora mi-am propus sa incerc ceva nou: metoda Papier-mâché. Am ales ceva simplu, ca pentru incepatori: sfere, adica sa lipesc cateva bucati de hartie pe niste baloane.
Apai, da ce sa fac cu ele?
Ia sa le fac planete!












Pot sa spun ca aceasta metoda m-a cucerit extrem de mult, a fost dragoste la prima incercare. Nu ma asteptam sa renunt sa cumpar figurinele, pentru ca rezultatul este mai mult decat imi doream: cu dimensiuni mult mai mari si texturi extraordinare.
Mi-a placut enorm noua descoperire, mai ales ca nu presupune costuri ridicate pentru materia prima, m-a relaxat si mi-a dat curaj sa incerc si alte proiecte.

Atat de simplu si frumos mi s-a parut incat am zis sa va prezint pas cu pas etapele de lucru, poate va inspira si va motiveaza sa incercati si voi.

Materiale necesare pentru realizarea planetelor:
- baloane;
- faina;
- apa;
- ziare (eu am folosit si reviste cu ofertele supermarketurilor, dar atentie sa nu fie lucioase).

Pasul 1.
Umflati baloanele si faceti compozitia din faina si apa. Proportie 1 la 1, in functie de tipul fainii absorbtia poate fi diferita, adaugati apa pana obtineti o coca asemanatoare cu cea a clatitelor, dar sa fie clatite americane (pancakes).


Pasul 2.
Inmuiati bucatele de ziar in compozitia de faina si eliminati excesul cu ajutorul degetelor.


Pasul 3.
Lipiti bucatelele de ziar pe baloane. Suprapuneti bucatile si nu este nevoie sa fie perfect netede, neregularitatea va oferi texturi frumoase.


Pasul 4.
Lasati sa se usuce complet. Dupa uscare puteti sa repetati pasul 3 pentru a avea 2 sau 3 straturi. In final vor fi mai rigide sferele.


Pasul 5.
Vopsiti cu pensula sau un burete, cu vopsea acrilica alba pentru a elimina textul ziarelor.



Pasul 6.
Vopsiti cu acrilice fiecare planeta.


Pasul 7.
Taiati codita baloanelor si in gaura respectiva puteti introduce o bucla realizata dintr-o sarma pentru a le putea agata de tavan.

Eu am preferat sa nu le agat momentan, ci am facut o plansa dintr-un carton negru pe care am trasat orbitele cu un marker cu vopsea alba.
Cartonul este de 100 x 70 cm deci, destul de mare iar compas pe masura acestuia nu am, asa ca am legat markerul cu o sfoara de piciorul scaunului de birou si am trasat unde am dorit sa vina fiecare planeta.


Apoi am stropit cu pensula cu vopsea acrilica alba si galbena pentru a face stelele.
Cometele le-am realizat din lana.
Asteroizii sunt facuti din bucati de ziar. Am ales pagini cu imagini inchise la culoare si le-am mototolit formand ghemotoace de dimensiuni diferite.

Si iata, Sistemul Solar!
Desi pustiul m-a vazut cand am realizat planetele, cand i-am prezentat plansa am fost surprinsa sa vad ca i-am captat atentia si m-a urmarit cu interes facandu-i o prezentare in stil Montessori, precum in acest video.





V-am convins ca merita sa incercati sa realizati acest proiect?

Comentarii

  1. Super! O sa incerc si eu, multumim pentru tutorial

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Astept cu mare interes sa vad rezultatul vostru. :)

      Ștergere
  2. Buna! De unde ati cumparat cartonul negru?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      Gasesti la magazinele de art & hobby. In Bucuresti in centrul vechi la Hanul cu Tei, sau pe Grivitei la Profiart. In general, cele care au si materiale de pictura.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu