Treceți la conținutul principal

Activitate de formare a cuvintelor

Când viața practică se întâlnește cu o activitate de comunicare și limba română, ajungi să ai toate borcanele și borcănelele din bucătărie, frumos etichetate și foarte bine organizate.


De mult timp doream să-mi etichetez și să-mi notez timpii de fierbere pentru anumite cereale, pseudocereale și diferite paste (pentru că da, pastele din năut fierb mai puțin față de cele din mazăre, sau hrișcă sau orez), iar după un timp de la transferul acestora în recipientele mele, mai mereu uitam ce scria pe ambalajele și pungile acestora.

Pornind de la o necesitate "vitală", aș putea spune, de a mă organiza mai bine, s-a ajuns ca puștiul să pună stăpânire pe această etapă din bucătăria noastră. Imediat cum m-a văzut că fac prima etichetă, a sărit în sus cu un entuziasm debordant:

"- Eeeeuuuu! Mamaaaaa, vreau să fac eu etichetele! TOATE eticheteleeee!!!" 





Na, poftim! Așa am ajus un observator în tot acest proces iar oportunitatea de a-l vedea cum singur și-a exprimat dorința să facă o activitate de formare și creare a cuvintelor mi-a încântat privirea și sufletul mai bine de jumătate de oră.

Pot să adaug că am profitat nițel de acest moment în care el a putut exersa (fără să simtă că este un exercițiu demn de limba și literatura română), și mi-am rostogolit ochii prin întreaga bucătărie scoțând la iveală absolut toate borcanele și recipientele de prin dulapuri.



Și nu puține au fost la număr, de a ajuns micuțul să spună că i-au obosit mușchii de la atâta "scris". 

Dar, vai! Și iar, VAAAI!!! Cât sunt de frumoase și deja mă văd cum zbârnăi prin bucătărie ca o albinuță știind exact cât timp am de așteptat până sunt bine preparate. 

Iar pe lângă așa zisa scriere, puștiul a exersat și cititul, pentru că unele borcane a fost nevoie să le realimentăm iar el se uita pe ambalajele originale să identifice căt timp de fierbere trebuie să noteze pentru fiecare aliment în parte.



Gata, acum bucătăria mea este bine pusă la punct!

Este momentul să fugim prin casă pentru a vedea ce mai putem eticheta. :)))

Ce vreau să subliniez este că fiecare moment din viața cotidiană este o oportunitate de învățare pentru cei mici. Sunt atât de puri și au o curiozitate naturală de a descoperi lumea ce îi înconjoară iar noi ca adulți pregătiți e bine să fim alături de ei și să îi susținem în dezvoltarea aceasta minunată.

Zi de toamnă cu soare vă doresc,


Comentarii