Treceți la conținutul principal

Tutorial: Spalatorie auto

Dupa ce pustiul a fost cu tati sa spele masina, la o spalatorie automatizata tip tunel, am avut parte de multe explicatii referitor la sistemul de functionare: "mamiiii, sa stii ca se idica (ridica), si venea si puma(spuma), si se lasa, siiii fufa (sufla) si, si..." nu mai contenea de atatea explicatii. Se pare ca a fost foarte impresionat de aceasta experienta.
Cred ca nu mai este o noutate pentru nimeni, ca pur si simplu iubeste masinutele, iar eu sunt nevoita sa inventez, sa creez si sa-l implic in diferite activitati cu autovehicule, menite sa-i ofere experiente interesante dar si educative.Cum ar putea fi educativa o spalatorie auto improvizata?
In primul rand, este un joc de rol, ce presupune actiuni multiple si un flux de lucru bine definit (alegerea programului de spalare, spumare, perii rotative verticale, peria orizontala, uscatorul) iar el poate sa ia decizii in functie de anumiti factori (cand semaforul se face verde poate sa iasa din spalatorie).
Dezvolta logica: spre exemplu, atunci cand intra o masina mai inalta, este nevoie ca peria orizontala sa fie ridicata.
Dezvolta motricitatea fina: periile rotative verticale si cea orizontala se pot invarti prin rasucirea paielor.
Dezvolta muschii faciali ce sunt atat de necesari in vorbire, iar acest lucru se intampla atunci cand ajunge masina in zona de uscare si porneste "aspiratorul"(mereu ma corecteaza: mami, nuuuu apiatou, e uscatouu), adica sufla si sufla cu putere sa miste fasiile de material pentru a iesi o masina impecabila.

Asa ca, mi-am zis ca o sa fie ideala pentru parcul lui auto. Ne-am pus pe treaba si am construit-o din materiale reciclate, mai exact, din ce am gasit prin casa. In prima faza am lucrat impreuna iar eu am finisat-o seara dupa ce a adormit.
Nu mai spun ca, a doua zi chiar de la prima ora a deschis spalatoria si cred ca vreo 3 ore am spalat si lustruit toate masinile.
Fascinatie maxima, atat pentru el cat si pentru mine.


Deci, cum poti face o spalatorie auto tip tunel, dintr-o cutie de pantofi, doua role ramase de la hartia igienica si vreo 5 paie pentru suc?
Pai, cam asa:

1. Se ia o cutie de pantofi iar pe una din laturile mici tai cu ajutorul unui cutter astfel incat sa formezi doua usi ce se deschis in stanga si in dreapta iar in partea opusa pentru iesire, poti taia o singura usa.


2. Pe un pai pentru suc lipesti o bucata de panza taiata franjuri, aceasta o sa fie pusa la iesire pentru a sterge ultimile picaturi de apa de pe masini. Cu ajutorul unui perforator faci doua gauri in cutia de pantofi, acolo unde doresti sa o pozitionezi.3. Periile sunt realizate din role ramase de la hartia igienica sau pot fi folosite si cele de la rolele cu servetelele de hartie pentru bucatarie. Faci cate un capac pentru fiecare parte a rolei iar acestea vor fi perforate pentru a introduce un pai. Paiul va avea la un capat un cerc mic de carton ce va fi lipit pe podea in cazul in care nu se doreste miscarea acestora. Aceste elemente le fixezi cu ajutorul unui lipici.


Pentru ca eu am dorit ca periile sa fie mobile, am gandit un sistem de a le lipi astfel incat sa fie usor de rasucit. Cercului de carton din capatul paiului i-am facut o "camaruta" mica unde poate sa se miste atunci cand invarti de pai. Am lipit de poadea cercul mare.

Din fire groase de tricotat am facut perii periilor si am lipit cu pistolul de silicon la cald.


4. O punga taiata franjuri se pune pe un pai iar aceasta este pozitionata la intrare, simbolizand lamelele de cauciuc ce izoleaza sa nu stropeasca atunci cand masina a intrat in zona cu spuma.
Fixarea o faci la fel ca cea din panza, perforand doua gauri pe marginile cutiei.


5. Pentru un aspect placut poti vopsi interiorul cutiei in culorile preferate.Ca orice spalatorie auto ce isi respecta clientii are pregatita pentru acestia o parcare de asteptare in caz ca se aglomereaza.
Pe o cutie mai mare am pictat strada, zona verde si locuri de parcare.Gata.
Sa aveti spor la mesterit spalatorii auto si la jucat.


LE: pentru ca au fost intrebari daca pot oferi designul elementelor grafice, logo si semnalistica, revin cu fisierul pentru tipar format A4. Il puteti descarca daca dati click pe imaginea de mai jos iar apoi click dreapta si save.Comentarii