Treceți la conținutul principal

BROȘURA: Alfabetul cursiv al limbii române

De ceva timp lucrez sa pun cap la cap o parte din materialele folosite de noi in diferite activitati si etape educationale.
Desi am inceput de cateva saptamani acest proces, pot spune ca este destul de mult de munca avand in vedere dorinta de a concepe un produs complet si in primul rand util pentru cei care il vor folosi.
De ceva timp ma documentez si studiez pentru a putea demara o serie de produse digitale in piata din Romania orientate spre ceea ce consider eu prioritar, educatia copiilor, mai jos veti regasi primul produs.

In aceste documente tip brosuri vor fi incluse  nu numai fisele folosite, ce pot fi tiparite, ci vor fi si explicatii cum sa realizezi anumite materiale de tip Montessori, fotografiile cu explicatii pas cu pas, care este scopul lor sau cum sa le folosesti pentru a obtine raportul optim de interes si invatare din partea copiilor.

Personal, nu am putut sa integrez acasa un mediu 100% Montessori si nu am avut acces la toate materialele specifice ariilor curriculare dar in multe cazuri am utilizat metode neconventionale, am putut sa creez singura materialele necesare si m-am documentat despre cum se folosesc, cum se prezinta copilului incercand sa le pun in practica in functie de interesul copilului. O parte atat de importanta cat si grea, dupa cum stiti. :)

Unele activitati au avut un succes pe termen indelungat, dovada fiind ca o parte dintre aceste materiale didactice inca se afla pe rafturile noastre.

Grupa de varsta pentru care sunt recomandate este cea de 3-6 ani iar aceasta colectie de produse digitale o voi numi "Vixyșor explorează". 

Toate materialele educative create de mine sunt accesibile atat din punct de vedere fizic, valoarea achizitiei materiei prime fiind foarte mica. De asemenea importanta a fost si rezistenta si durabilitatea materialelor in tot acest timp de lucru.

Pentru ca am avut multe mesaje si propuneri de a face publice aceste materiale folosite de noi, m-am gandit sa le separ si sa le includ in brosuri ce contin nu numai prezentarea si descrierea detaliata a acestora dar si materialele tiparibile si tutorialele realizarii lor ce presupun efort si costuri minime din partea celor ce doresc sa le realizeze si sa le foloseasca.

Iata ca astazi va prezint prima brosura ce este disponibila in format electronic aici:

Alfabetul cursiv al limbii române.



In aceasta brosura veti descoperi un ghid pentru a realiza materialele tiparibile necesare în exersarea scrierii, utilizate în pedagogia Montessori.
Este vorba despre o broșură in format electronic A4, cu 20 de pagini (fișierul PDF este DOAR pentru uz personal) ce conține model de afiș cu alfabetul cursiv al limbii romane, diferite formate cu aliniament albastru, pentru scriere, pașii cum să realizezi un display cu alfabetul pentru birou.

In pedagogia Montessori, in prima etapa, cea senzitiva, copilul intra in contact cu materiale senzoriale iar activitatile presupun dezvoltarea tuturor simturilor.

Interesul copilului pentru scriere intervine mai devreme fata de citire.
Am sa va enumar cateva activitati ce pun bazele scrierii: utilizarea formelor geometrice cu incastru ajuta copilul la dezvoltarea motricitatii fine si a pregatirii mainii pentru scriere, trasarea cu degetele pe tabletele cu litere si cifre rugoase, trasarea cu creionul pe forme punctate, trasarea formelor si a literelor cu degetul intr-o tavita cu malai/nisip, scrierea cu creta pe tabla speciala, exersarea scrierii literelor punctate, etc.


Eu am optat ca dupa tiparirea afisului, sa-l pun intr-o rama de tablou, dar foarte frumos ar putea fi lipit cu banda adeziva pe peretele din fata masutei de lucru a copilului, pentru a-i fi accesibil si usor de urmarit.
Sau ii puteti pune sipci de lemn in partea de sus si jos, asemanator cu sistemul de prindere al unor harti.


Mai jos aveti cateva exemple de formate folosite in diferite etape ale scrierii. Pe clipboard, pustiul a realizat desenul unui avion iar sub acesta, unde este aliniamentul a scris ce a desenat.


Display-ul pentru birou este mult mai accesibil copilului atunci cand doreste sa scrie la o alta masa, intr-o alta camera. Il poate lua usor cu el si ii va fi la indemana sa-si aminteasca si sa urmareasca forma literelor si a cifrelor.



Tiparirea brosurii o puteti face pe format A4, hartie normala de 90 gr.
Unele pagini din brosura prezentata in acest articol sunt gata de a fi folosite imediat dupa tiparire iar altele necesita decupare pentru a obtine formatele mentionate.

Copiii pot exersa trasand  peste literele deja formate cu gri sau le pot scrie singuri, iar cand ajung in stadiul identificarii tuturor literelor alfabetului, pot folosi formatele speciale pentru exersarea cuvintelor, a propozitiilor sau isi pot crea chiar povesti ilustrate sau mini brosuri.




___________________________
Vreau să mulțumesc tuturor care m-au susținut și care vor alege să mă susțină prin achiziția produselor digitale de pe site-ul meu vixy.ro.

Prin achiziționarea acestor produse și nedistribuirea lor mă veți sprijini să pot dezvolta alte produse care sper să poată să vă ajute și să vă faciliteze efortul depus în clădirea unei educații concentrată pe interesele copiilor și principiile educației Montessori.

Pentru achiziționarea fișierelor electronice:
- mergeți pe pagina vixy.ro în secțiunea dedicată produselor digitale;
- adăugați broșurile dorite în coșul de cumpărături și finalizați comanda;
- după ce plata a fost confirmată veți avea acces pentru a descărca broșurile comandate.

NOTĂ:
Vă rog să NU ditribuiți aceste fișiere în niciun fel, deoarece distribuirea proprietății creative nu este corectă față de autor și nici legală.
Oricând aș fi extrem de încântată să văd fotografii cu aceste materiale folosite de către cei mici (scopul principal pentru care m-am hotărât să încep proiectul), nu ezitați să le etichetați pentru a le putea identifica usor.

Vă mulțumesc din suflet pentru suport și interes și aștept cu nerăbdare vești . :)

Mult succes!

Comentarii