Treceți la conținutul principal

Aniversare in stil Montessori

4 ani!
Vai de mine cum a trecut timpul... Au trecut 4 ani?
Poate ca uneori, pentru noi, adultii, este usor sa ne pozitionam in timp si sa constientizam trecerea acestuia, dar pentru cei mici este mai dificil iar metoda Montessori de a celebra viata, este foarte interesanta. Mi-a placut imediat cum a aflat despre ea.

Fiind joi, am planuit ca inainte de a pleca tati la serviciu, sa sarbatorim impreuna cei 4 ani minunati din viata noastra in trei.
A decurs cu noi toti in pijamale, pentru ca imediat cum s-a trezit pustiul, a fugit sa inspecteze casa si a vazut totul pegatit: pe podea plansa cu anotimpurile, fotografii cu el si globul pamantesc, iar pe masuta, 4 cadouri frumos ambalate.

Ceremonia in stil Montessori decurge foarte frumos, cel mic constientizeaza si vizualizeaza lunile anului, cum pamantul se roteste in jurul soarelui, ce s-a intamplat cu el de la nastere si pana in prezent. Lumanarea pozitionata in centru, reprezinta lumina si caldura soarelui.
I-am prezentat ce este aranjamentul de pe podea, cum pamantul se invarte in jurul soarelui si anotimpurile sunt reprezentate prin schimbarile ce apar asupra unui copac. Am pozitionat cifra 28, ziua lui de nastere, exact in dreptul lunii in care s-a nascut si o fotografie cu el din acea zi.
Pornind exact din acest punct a facut un ocol cu globul in mana, si se oprea exact de unde a pornit, adica in 28 februarie. Astfel a trecut un an si i-am aratat fotografia cu el cand avea 1 an, apoi a facut iar un ocol si tot asa pana la 4 ani.
In tot acest timp am cantat.
Inventasem cateva versuri cu rima usor de retinut, si impreuna cu tatal lui am cantat tot timpul cat el orbita cu globul in mana.
Cantecelul l-am gandit sa se potriveasca pentru orice nume, si suna cam asa:

Soarele străluceşte,
Pământul se-nvârteşte.
Adrian a sărbătorit, 
Când 1 an a împlinit!

Cu 2 ani si 3 ani suna la fel ca prima strofa, iar pentru ultimul an am modificat putin:

Soarele străluceşte,
Pământul se-nvârteşte.
Adrian sărbătoreşte, 
4 ani azi împlineşte!















Evident ca o mare bucurie a fost si la desfacutul cadourilor.
A primit o masinuta, pe care din pacate a si ratacit-o in supermarket cand am fost la cumparaturi, fiind extrem de fascinat sa scaneze produsele si sa cantareasca fructele, abia dupa ce am platit a constientizat ca nu o mai are. Vai, bmw-ul lui, gri... :( A fost foarte suparat iar mie in suflet imi curgeau lacrimi la fel de mari ca cele de pe obrajii lui, dar este o lectie din care sunt convinsa ca a invatat ceva.
A mai primit un set de construit un avion din lemn, doua carti si o marime mai mare cu pijamaua mult iubita cu luna, care a ramas destul de micuta si are si gauri cusute, si nu numai, in genunchi. :)))
Cea prezenta sunt convinsa ca o sa ajunga tricou si pantaloni scurti pentru perioada verii.

Ah, ne-am amuzat si indragostit de sunetele pe care le scot pinguinii imperiali.




A fost frumos, emotionant si special!
Merita din plin sa puneti in practica cu cei mici.

Comentarii

  1. Buna ziua,

    Urmeaza sa sarbatorim, in stil montessori, ziua de nastere a fiicei noastre. Cautand informatii despre asta am dat peste articolul Dvs. si tare m-am bucurat pt cantecelul de aniversare, il stiam doar in limba engleza si ma tot gandeam cum sa il traduc.
    Covorasul aniversar, l-ati facut Dvs, sau l-ati cumparat, este tare dragut. Daca l-ati cumparat, va rog sa imi spuneti de unde, as vrea si eu unul.

    Multumesc anticipat
    Ioana Petian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Ioana!

      În primul rând doresc un sincer "La mulți ani" micuței voastre.
      Sunt bucuroasă să aflu că veți avea acest cântecel la ceremonia aniversară. Din păcate covorașul nu a fost cumpărat, ci a fost pictat de mine dar sunt convinsă că pe o pânză albă ați putea picta împreună un copac ce trece prin cele 4 anotimpuri, astfel veți crea amintiri memorabile despre momentul pregătirilor.

      Numai bine,
      Cecilia

      Ștergere
  2. Multumesc mult pt raspuns, Cecilia! Poate imi fac curaj si incerc si eu.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu