Treceți la conținutul principal

5 activități fără jucării la malul mării

De 1 iunie cine își răsfață piciorușele pe nisipul cald și fin al mării? Dacă ați ajuns deja la mare sau urmează în viitorul apropiat, musai să adăugați pe lângă bălăceală și câteva activități distractive și educative.


În cazul în care ai plănuit escapada aceasta de Ziua Internațională a Copilului și ai plecat în grabă fără jucării, stai fără grijă căci propunerile noastre se vor potrivi perfect situației tale.

Natura ne oferă multă distracție gratuită! Pietrele, cochiliile melcilor, scoicile și bețele sunt ideale pentru a le integra în jocul nostru. În cazul de față, pietre și scoici să fie. Slavă Domnului pe acestea le găsim din belșug la malul mării.

5 activități educative și distractive fără jucării la malul mării ce pot fi ușor și rapid de pus în practică:

1. Trasează litere

Nisipul fin este perfect pentru o experiență senzorială minunată pentru tălpi mici și curioase. Trasează cu piciorul pe nisip litere mari de tipar, sau litere mici (în funcție de nivelul de interes al copilului) și arată-i cum să le formeze.

Această activitate se aseamănă foarte mult cu cea de trasare a literelor cu degetele, în tăvița cu mălai sau griș.

Dacă micuțul tău încă nu este familiarizat cu literele, poate că este un prilej bun să ia contact cu acestea, prezentându-i căte 3 litere folosind lecția în 3 timpi.

Pasul 1: Numirea. Tasează litera A și spune-i "- Aceasta este litera A.", apoi trasează a doua literă "- Aceasta este litera B. (Atenție!!! Pronunțați sunetul B, nu BE sau BÎ) " și cea de-a treia literă "- Aceasta este litera D."

Pasul 2: Recunoașterea.  Asimilarea se realizează cel mai bine în această etapă. Întreabă copilul "- Îmi arăți te rog litera A?" sau "- Te rog să pui piciorul pe B." Dacă cel mic are dificultăți în recunoașterea literelor, reiei pasul 1.

Pasul 3: Reamintirea. În acestă etapă copilul își va consolida cunoștințele iar dacă nu va ști să îți răspundă corect vei relua pasul 2. Ținând mâna în dreptul uneia din cele 3 litere trasate în nisip, îl vei întreba: "Îmi spui te rog ce literă este aceasta?"


2. Asociază cifre cantități

Pentru această activitate intră în joc pietrele sau scoicile pe care le puteți aduna împreună cu cei mici. Formați o grămăjoară de pietre și scrieți cu degetul pe nisip cifrele de la 1 la 9.

Arătați copilului cum să asocieze cifra cu numărul de pietre egal cu aceasta. Numărați împreună!




3. Sortează

Sortează scoici sau pietre, mici sau mari, cochilii de melci sau steluțe de mare.  

Desenează două cercuri pe nisip ce îți vor servi drept suport pentru delimitarea pietrelor mici de cele mari, sau a scoicilor de pietre, sau orice găsești la îndemănă și ai putea să sortezi.



Dacă întâlniți patrupezi bănoși și extrem de prietenoși, nu-i ignorați, sigur sunt deschiși să alerge prin nisip alături de voi și să se joace necondiționat azvârlind codița în toate direcțiile posibile ca semn de recunoștință și voie bună.


4. Coordonare mână ochi

Această activitate pune accentul pe coordonare, căci micile gropi săpate în nisip vor fi drept ținta mingiilor sau a scoicilor. 

Puteți scrie câte o cifră în dreptul fiecărei gropi pentru a face adunări de puncte alături de copiii mai mari sau pur și simplu pentru a identifica mai ușor unde să arunce mingea.



5. Trasează pe contur

Cu ajutorul acestei activități poți contribui la dezvoltarea motricității și în același timp poți introduce noțiuni noi.

Trasează pe nisip forme geometrice sau cifre iar copilul va urmări formele respective cu o cochilie mare de melc imaginându-și că sunt urmele lăsate de acesta. 

În cazul puștiului, mereu cu un vehicul la îndemână a avut cifra 8 traseu pentru basculantă.



Acestea sunt activitățile noastre ce sperăm să vă fie o sursă de inspirație în dezvoltarea multor altor jocuri distractive și educative la malul mării.

La mulți ani copii mici și mari!

Zi de 1 iunie minunată să aveți,


Comentarii