Treceți la conținutul principal

TUTORIAL: casa de marcat pentru cumparaturi

De cand era un ghem de copil, i-am permis sa se implice in rutina cumparaturilor.
Facem lista impreuna acasa si chiar il intreb pe el ce ar prefera sa cumparam. Sunt situatii in care, in magazin, el ma cam trage de maneca si imi spune ca am uitat sa luam lapte, sau banane... ceea ce imi dovedeste ca are o atentie mult mai mare decat as fi crezut.
In magazin, prefer sa iau cos mic cu rotite, sa-i fie accesibil si lui, fata de un carut metalic in care sa-l pun si sa fie imobilizat, pe post de privitor.
La casa de marcat, inca din momentul in care abia daca ajungea la banda pentru produse, i-am permis sa incerce sa aseze cumparaturile, iar la plata, daca doreste, ofera el banii si ia bonul si restul.

Ieri am decis sa facem o casa de marcat. Din carton, cutii si role reciclate.
Atat de mult mi-a placut sa lucram impreuna la acest proiect, si un asa succes a avut, incat astazi, am completat cu accesorii: banda pentru produse si un cos pentru cumparaturi.






Nu vreti sa stiti cat am stat sa calculez un model de banda rotativa, pentru ca pustiul a cerut una mobila, sa-si mute produsele automat... Ei, nu mi-a iesit foarte bine, se misca destul de greu si necesita ambele maini pentru mecanism, asa ca, recunosc ca m-am enervat si l-am lipit cu silicon.



Pot sa spun ca cel mai mare succes l-a avut "scanatorul" de produse.
Vai, cate beep-uri am auzit zilele acestea, de aveam senzatia ca m-am mutat intr-un supermarket. Si am facut cumparaturi de nu mai am un sfant, cred ca toata viata o sa-mi ajunga ceea ce am achizitionat in ultimele 48 de ore.
Si ca sa nu imi vina greata de atata "shopping", din cand in cand, mai eram si casierita, nu doar clienta.

Ah, vreau sa mentionez ca au fost faze amuzante de nu mai puteam de dragul lui cand il urmaream cum isi intra in rol.
Ba i se bloca "scanatorul" si nu citea, ii dadea eroare, asa ca era nevoit sa tasteze, sau se termina rola de hartie pentru bonuri, sau se razgandea sa imi mai vanda un produs ca are defect sau nu mai e pe stoc, sau ca e pentru sotie... :)))




Pentru dezvoltarea limbajului, si alungarea rutinei si a plictiselii, am schimbat tipul magazinului ci am avut farmacie, magazin cu legume si fructe, cosmetice.
Am putut sa introduc cateva notiuni simple de matematica: adunari, cantitati, scaderi. Spre exemplu: aveam pe banda de produse 3 morcovi. Il intrebam cat costa iar dupa ce imi raspundea, ii ziceam ca sunt destul de ieftini si imi ajung banii sa mai adaug, astfel ca as mai cumpara unul sau doi... Cati morcovi am in total?
A avut ideea sa-si aduca flota de camioane si sa faca aprovizionarea cu alimente, iar in urma acestei idei am putut avea conversatii despre sortat legume / fructe, sau sa le aduca in functie de culori.




In concluzie, de vreo doua zile o ard intr-o cheltuiala in stil mare. Bine ca nu m-a costat nimic punerea pe picioare a cestei mici afaceri de familie.

Am sa incerc sa prezint si modul in care am realizat toate aceste obiecte, din cutii de carton reciclat, cutii de pizza si role de la hartia igienica.

Pentru casa de marcat am folosit o cutie pe care am modificat-o nitel, astfel incat sa aiba o parte inclinata pentru afisajul electronic. Dupa ce am decupat cu un cutter, am montat noua cutie, lipind-o cu silicon cald. Am decupat butoanele iar pentru cifre am lipit abtibilduri.






"Scanatorul" de produse l-am realizat dintr-o rola ramasa de la hartia igienica. I-am pus un snur si l-am lipit de casa de marcat.
Tot o rola de carton am folosit si pentru zona bonului.



Banda pentru produse a avut parte de cea mai mare atentie, pentru ca Adrian ceruse una care sa poata fi rotita. Ei bine, am reusit sa fac ceva dar era destul de greu de miscat pentru ca nu aluneca foarte bine cartonul negru iar baza necesita fixare in podea pentru stabilitate.
Am zis pas, si l-am facut fix.


Evident ca se facea coada la casa, banda era plina cu diverse, deci clientii aveau nevoie de separator pentru produse.


Acesta este cosul de cumparaturi desfasurat. A fost nevoie doar de patru zone lipite si un maner.



Cutiuta afisajului numarul casei este infipta intr-un creion lipit pe casa de marcat. Se poate roti si clientul vede suma pe care o are de plata. :)


Sper ca v-am facut pofta de plecat la cumparaturi si de mesterit un mini market chiar la voi acasa.
Spor mult si distractie placuta! Beep! Beeeeep!


Comentarii

  1. Super activitate!
    Spune-mi,te rog, de unde aveți legumele și fructele?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunteti foarte creativi! Imi place maxim de voi!
    Si noi suntem la acelasi capitol. Toata ziua facem cumparaturi :)).
    Am o intrebare te rog: de unde aveti fructele si legumele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, multumim! Numai beeep, beep, bep am in minte! :)))
      Fructele si legumele sunt modelate de mine din lut polimeric.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu