Treceți la conținutul principal

MUZEUL DE DUMINICĂ: Muzeul Golești

Daca situatia actuala cu virusul covid 19 este cum toti bine stim, cu restrictii si destul de delicata privind spatiile inchise, cred ca o sa prinda bine recomandarile pe care doresc sa le includ in seria: Muzeul de duminica.

Va marturisesc ca ideea de a merge in fiecare duminica la cate un muzeu nu imi apartine, ci a fost a sotului meu.
De la ce a pornit?
Este o poveste scurta ce isi are originile vara trecuta, cand am fost in vacanta in Elvetia cu autorulota, si am vizitat muzeul transporturilor din Lucerna.
Nu credeam ca vom sta cu un copil de 4 ani, mai mult de 7 ore intr-un muzeu. Adica atat de nepregatiti am fost incat nici apa nu am avut in rucsac. Credeam ca o ora sau doua ar fi fost de ajuns. Se pare ca nu, nu au fost nici cele 7 ore suficiente, pentru ca nu am reusit sa vizitam chiar tot.

Pustiul nu s-a plictisit absolut deloc, la pranz am facut o mica pauza si am servit masa in incinta restaurantului din cadrul muzeului, si desi a plouat foarte mult, dupa amiaza el tot a avut chef sa iasa in aer liber sa exploreze anumite mecanisme feroviare. Am mai fi stat, dar nu aveam rezervat campingul pentru a campa cu autorulota iar seara venea mult prea repede decat am fi dorit noi.

Intorsi in Romania, aveam o pofta de vizitat muzee de nu am cuvinte sa o descriu, asa ca in toamna lui 2019 am avut vizite cam in fiecare duminica la cate un muzeu.
Poate si din dorinta de a retrai experienta aceea de neuitat din Lucerna, am inceput vizitele acestea ce urmeaza sa le prezint in seria: Muzeul de duminica.

Am inceput cu Muzeul Golesti ce se afla in Stefanesti, judetul Arges.




Este un muzeu etnografic in aer liber pe o supragafata de 10 hectare unde au fost remontate peste 30 de gospodarii viticole si pomicole din Romania.
Tot ansamblul parca te transpune intr-o alta epoca, pentru ca mergi pe ulitele satului autentic romanesc si iti vine sa intri in fiecare gospodarie si in fiecare din cele trei ateliere mestesugaresti: atelierul de olarit si cel de dogar ce provin din judetul Arges de pe Valea raului Doamnei, iar atelierul de fierar din Valenii de Munte din judetul Prahova. Aici poti vedea uneltele si instrumente vechi folosite de mesteri.

Este perfect a-ti starni pofta de vizitat muzee in aer liber, cu multa verdeata, unde poti descoperi conacul Golesti ce a fost construit in 1640, foisorul, scoala lui Dinicu Golescu, parcul, bolnita si acareturile.
Pe langa toate acestea puteti vedea vatra satului cu biserica, primaria, hanul, scoala din muzeul etnografic in aer liber.

Dar sa las vorbele deoparte, ca eu cel mai bine ma pricep la poze. Si cum bine stim toti ca o fotografie exprima o mie de cuvinte, ia sa va arat eu o selectie de vreo 20 de fotografii, faceti calculul cate cuvinte ar fi.

















Nu-i asa ca este perfect pentru perioada aceasta, cand dupa atata stat in casa doresti putin aer?
Poti sta cateva ore bune, deci obligatoriu gustare si apa in rucsac, poate si pranz la pachet ar fi bine de luat.

Noua ne-a placut mult de tot, in decurs de mai bine de 4-5 ore am avut reprize de repaus cu gustare savurata sub salcia din fata unei gospodarii din zona Dobrogei, cu odihna pe prispa unei case din Alba, cu pranz infulecat pe patura de picnic sub umbra unui nuc aflat in capul viei iar la o aruncatura de bat se afla un bordei oltenesc, toate asezonate cu reprize de joaca si alergat pe ulite si prin gospodarii.



Sper ca v-am facut pofta de iesit si descoperit o Romanie de alta data.
Spor la vizitat muzee!

Comentarii