Treceți la conținutul principal

BROȘURA: Calendar advent cu afirmații

Luna decembrie este luna timpului petrecut cu mare drag în familie, este luna cadourilor oferite cu bucurie și evident este luna fulgilor de nea (sau cel puțin așa ne dorim să fie). 

De câțiva ani am încercat să punem și noi în practică ideea Calendarului de Advent, fiind o tradiție îndrăgită de sărbători ce aduce bucurie și anticipare în casele din întreaga lume. 

Originar din Germania secolului al XIX-lea, acest calendar festiv marchează numărătoarea inversă până la Crăciun. De obicei, constă în 24 de ferestre sau uși, ce se deschid în fiecare zi câte una, de la 1 decembrie până în Ajunul Crăciunului. 

În spatele fiecărei ferestre se ascunde o mică surpriză, adesea o bucată de ciocolată, o jucărioară sau un mesaj sincer. Calendarele de Advent nu numai că aduc bucurie, dar întăresc și spiritul sărbătorilor, sporind anticiparea și unitatea, pe măsură ce familiile și copiii se adună în fiecare zi pentru a descoperi o nouă surpriză.

În fiecare an ne-am creat propriile calendare, venind în întâmpinarea necesităților noastre și a intereselor puștiului.

Dacă în 2018 primea câte o carte în fiecare zi (vezi aici toate cărțile și activitățile aferente) și făceam joculețe creative inspirate din aceste cărți, în 2019 am creat un calendar advent ce a dus la 24 de activități art&craft (vezi aici toate creațiile realizate) pentru împodobirea bradului de Crăciun iar în 2020 (vezi aici articolul) am construit un adevărat sătuc ce avea fiecare căsuță integrată în Calendarul de Advent.


Ultimul calendar a fost o casă imensă cu 24 de ferestre ce avea la parter un Atelier de Crăciun, gândit să conțină pe lângă micile surprize și cartonașe cu afirmații pentru creșterea încrederii și a stimei, pentru a se cunoaște și descoperi, pentru a se dezvolta frumos și armonios.

Am să enumăr câteva motive de ce ar fi minunat de creat și urmărit acest Calendar Advent alături de cei mici:

1. Creativitate și bucurie: Dacă veți realiza propriul calendar de Advent, puteți încuraja creativitatea copiilor prin implicarea lor în decorarea sau alegerea surprizelor. Aceasta oferă ocazia de a se distra și de a-și dezvolta imaginația.

2. Legătura familială: Deschiderea calendarului poate deveni o rutină specială în familie. Copiii pot lucra împreună cu părinții sau frații mai mari pentru a crea și descoperi surprizele zilnice, consolidând legăturile familiale și promovând timpul petrecut împreună.

3. Anticipare și entuziasm: Micuții așteaptă cu nerăbdare fiecare zi pentru a deschide o nouă fereastră sau ușă din calendar. Această anticipare adaugă un element de magie și bucurie în zilele dinaintea Crăciunului.

4. Învăță să aibă răbdare: Așteptarea zilnică a deschiderii unei noi ferestre sau ușițe din Calendar poate ajuta la dezvoltarea răbdării și a autocontrolului celor mici, calități atât de importante în viața de zi cu zi.

5. Tradiție și învățare: Calendarul de Advent poate servi drept o modalitate de a învăța și de a păstra tradițiile de Crăciun. Puteți discuta despre semnificația sărbătorii și a fiecărui element din calendar pentru a educa în legătură cu diversitatea obiceiurilor culturale și istoria Crăciunului.


Toate calendarele din anii trecuți, enumerate mai sus, au fost realizate de noi din cartoanele reciclate ale cutiilor primite de la diverse comenzi online, plus materiale pe care le aveam la îndemână prin casă.

Copiii pot fi implicați în realizarea acestora iar faptul că le construiți împreună oferă timp de calitate în familie, oferă zâmbete și voie bună pe tot parcursul acestui interval de lucru.

În continuare am să prezint cum poți realiza un Calendar de Advent tip casă pe 4 nivele ce are 2 ferestre la mansardă iar la parter un Atelier de Crăciun.



Materiale necesare: carton, lipici, riglă, foarfecă/cutter, creion, pensulă, vopsea albă pentru fulgii de nea și roșie pentru acoperiș.

Ferestrele, cărămida decorativă a fațadei și pancarta Atelierului de Crăciun pot fi tipărite pe carton format A4. Cu doar 6 pagini tipărite puteți avea gata aspectul complet al căsuței Calendar. 


Pasul 1: după ce ai tipărit cele 6 pagini decupezi elementele urmărind linia gri.


Pasul 2: Pe un carton de aproximativ 65 cm x 80 cm (cât reprezintă fațada casei) desenează ferestrele mici pe 4 linii și 5 coloane. Adâncimea (adică cele două laturi din stânga și dreapta) o stabilești în funcție de ce surprize dorești să adaugi în căsuță.


Pasul 3: Dreptunghiurile desenate le decupezi cu ajutorul cutterului astfel încât să se poată deschide precum niște ferestre.


Pasul 4: Lipește câte o fereastră pe fiecare ușiță decupată.
 

Pasul 5: Pentru acoperiș ai nevoie de două triunghiuri din carton ce vor fi lipite pe părțile laterale ale căsuței (vezi imaginea de mai jos) și de o bucată de carton dreptunghiulară ce va fi pictată cu roșu.



Pasul 6: Fiind iarnă, am dorit câțiva fulgi de nea, iar procesul ninsorii a fost realizat cu ajutorul unei periuțe de dinți pe care nu o mai foloseam și puțină vopsea acrilică albă. 
Pentru că știam de acest proces că poate provoca puțină mizerie, această etapă am realizat-o în baie (mai exact în cadă) pentru a fi ușor de șters vopseaua ajunsă pe lângă proiectul nostru.


Țiglele de pe acoperiș au fost trasate de meșterul atelierului cu jutorul unei pensule. :)


Pasul 7: Cele două ferestre de mansardă au fost realizate tot din carton conform elementelor de mai jos.



Acoperișul ferestrelor de mansardă a fost tapetat cu puțină vată de bumbac pe post de zăpadă.


Pasul 8: Pe interior la fiecare etaj în parte, lipește bucăți de carton ce au o lungime egală cu lățimea căsuței, astfel vei avea rafturi pe care vor sta surprizele mult așteptate.



Și gata căsuța Calendarului de Advent, ce este nerăbdătoare să primească mici cadouri dulci și mini surprize plăcute.

Spuneam pe la începutul articolului că acest Calendar de Advent pe lângă numărătoarea inversă până la Crăciun a avut menirea de a conține și cartonașe cu afirmații pozitive. 
Iată câteva motive de ce am considerat foarte importante aceste cartonașe:

1. Promovează dezvoltarea pozitivă: Afirmațiile pozitive pot influența gândirea și comportamentul copiilor într-un mod constructiv. Acestea îi încurajează să-și concentreze atenția asupra aspectelor pozitive din viața lor și să-și dezvolte o atitudine optimistă.

2. Învățarea autocompasiunii: Aceste cartonașe cu afirmații pozitive pot ajuta copiii să dezvolte încredere în sine și să înțeleagă importanța autocompasiunii. Ei pot învăța să-și vorbească cu blândețe și să se încurajeze în momentele dificile.

3. Reducerea stresului și anxietății: Pot ajuta la gestionarea stresului și anxietății celor mici oferind un cadru mental pentru a face față situațiilor tensionate cu mai multă încredere.

4. Îmbunătățirea relațiilor sociale: Dezvoltarea unor atitudini pozitive poate contribui la îmbunătățirea relațiilor sociale ale copiilor. Aceștia pot învăța să comunice mai eficient și să interacționeze cu alții într-un mod pozitiv.

5. Crește stima de sine: Afirmațiile pozitive pot consolida stima de sine a celor mici, ajutându-i să se simtă valoroși și apreciați pentru ceea ce sunt.

6. Tradiție și conștientizare: Un astfel de calendar poate introduce copiii în tradiția afirmării pozitive și a conștientizării. Aceasta le oferă o modalitate plăcută și constructivă de a se pregăti pentru sărbători și pentru noul an.

În general, un calendar de Advent cu afirmații poate ajuta copiii să dezvolte o perspectivă pozitivă asupra vieții lor, să învețe să se îngrijească mai bine și să își dezvolte o atitudine sănătoasă față de ei înșiși și față de ceilalți.




Fisierul conține 3 pagini format A4 ce trebuie să fie tipărit față-verso pentru asocierea afirmațiilor pozitive cu zilele calendaristice. 
Se decupează pe linia gri punctată iar cerculețele vor deveni stegulețe fiind lipite pe scobitori de lemn.

Noi am folosit stegulețele cu cifre pentru numărătoarea inversă într-un peisaj LEGO creat împreună cu Adrian. Un breloc Moș Crăciun a pornit pe data de 1 decembrie în călătoria spre căsuța construită din piese LEGO.



Acest ansamblu a fost așezat sub brad iar trenulețul realizat tot din LEGO, trebuia ca în fiecare dimineață să preia din casa cu Atelierul de Crăciun cartonașele și stegulețele aferente și să le ducă pe cărarea Moșului.
Acesta înainta cu fiecare zi către data de 24 decembrie când își încheia călătoria, adică ajungea la căsuță.



Dacă ai ajuns până aici cu cititul, vreau să te felicit pentru răbdare și sper că acest articol foooaaaaarte lung ce include tutorialul realizării Calendarului de Advent tip căsuță, să-ți fie sursă de inspirație.

Cât despre paginile cu designul căsuței și cardurile cu afirmații pozitive le-am inclus într-o broșură electronică de 22 de pagini ce poate fi descărcată de aici. 

Vreau să mulțumesc tuturor care m-au susținut și care vor alege să mă susțină prin achiziția produselor digitale de pe site-ul meu vixy.ro

Să aveți spor și voie bună în tot acest proces creativ minunat alături de micuții voștri!



Să înceapă numărătoarea inversă în Calendarul de Advent!

___________________________
Vreau să mulțumesc tuturor care m-au susținut și care vor alege să mă susțină prin achiziția produselor digitale de pe site-ul meu vixy.ro.

Prin achiziționarea acestor produse și nedistribuirea lor mă veți sprijini să pot dezvolta alte produse care sper să vă ajute și să vă faciliteze efortul depus în clădirea unei educații concentrată pe interesele copiilor.

Pentru achiziționarea fișierelor electronice:
- mergeți pe pagina vixy.ro în secțiunea dedicată produselor digitale;
- adăugați broșurile dorite în coșul de cumpărături și finalizați comanda;
- după ce plata a fost confirmată veți avea acces pentru a descărca broșurile comandate.

NOTĂ:
Vă rog să NU distribuiți aceste fișiere în niciun fel, deoarece distribuirea proprietății creative nu este corectă față de autor și nici legală.
Oricând aș fi extrem de încântată să văd fotografii cu aceste materiale folosite de către cei mici, nu ezitați să le etichetați pentru a le putea identifica usor.

Vă mulțumesc din suflet pentru suport și interes. :)



Comentarii