Treceți la conținutul principal

Aripi de fluturi

De cand am pus mana pe jocul acesta, pot spune ca m-am indragostit iremediabil de fluturi.
Totul a pornit cu cateva saptamani in urma cand mi-a venit ideea sa ma documentez pentru a traduce numele speciilor de fluturi folosite in asocierea cardurilor din el.
Pe langa faptul ca nu am reusit sa le descopar pe toate, pot spune ca totusi am aflat multe alte lucruri fabuloase despre aceste insecte fascinante care detin secretul metamorfozei, un mister inca neinteles de cercetatori.
Tot scormonind prin carti si cercetand internetul mi-a starnit o pofta nebuna de a crea un pachet de studiu pentru copii, dar despre acest proiect voi reveni in alt articol.
M-a surprins faptul sa aflu ca sunt in jur de 17500 de specii de fluturi, ca modelul de pe aripile anterioare poate fi total diferit fata de aripile posterioare si ca au aripile formate din solzi asezati precum tiglele pe acoperisul unei case.
Ah, fluturii sunt diferiti fata de molii!


Farmecul jocului "Aripi de fluturi", asa cum va puteti da seama din numele lui, chiar acest aspect subliniaza: diversitatea si frumusetea aripilor fluturilor iar distractia poate fi pe masura, netinand cont de varsta.
Este un joc de asociere si atentie, pe cat de frumos este ilustrat pe atat de dificil poate fi sa identifici aripile unui fluture, asociind varianta aripilor deschise cu cea a aripilor stranse.
Poate fi inselator pentru ca unele specii nu au nici un indiciu cromatic care sa te poata ajuta sa intuiesti perechea.
Pe langa incantarea vizuala iata cum si denumirile lor sunt interesante:
- Aurora de Primavara,
- Fluturele Cap de Bufnita,
- Fluturele Zebra,
- Amiralul Rosu,
- Fluturele Monarh,
- Albastrelul Comun,
- Irizantul Mare.
si multe alte denumiri.

Jocul contine 25 de specii de fluturi, adica 50 de carduri si este luat de pe biabooks, mai exact aici este linkul direct catre el.



Mai jos un exemplu clar, cat de mare poate fi diferenta intre cele doua carduri cu acelasi "Fluture Frunza de stejar indian ".



Nu-i asa ca fluturii sunt fascinanti?
Iata cata frumusete in aripile acestea fragile si delicate dar extrem de puternice incat sa migreze si sa parcurga chiar si 4000 de km, asa cum face fluturele Monarh migrand catre Mexic.


Cat de curand cred ca voi face o vizita la Muzeul Antipa pentru a cerceta mai bine denumirile speciilor pe care inca nu am reusit sa le traduc. Stiu ca o parte din ele nu au echivalent in limba romana, fiind specii care nu se gasesc pe teritoriul Romaniei, dar vreau sa stiu ca am epuizat si aceasta sursa de informare.


Comentarii