Vineri seara îl întreb de Domnul Tati (apelativ inventat de puști) dacă are planuri pentru sfârșitul de săptămână, iar în caz că nu, ce facem? Liberi de program, am ales repede o escapadă de o zi. Pentru că vremea este încă foarte frumoasă, cu soare plăcut în adieri de vânt blînd iar ploile toamnei nu și-au intrat în drepturi, am decis să revedem Vulcanii Noroioși (ne vizitabili pe timp ploios).
Sâmbătă am plecat destul de târziu din București, undeva spre ora 10:00, dar pentru că temperatura din timpul zilei nu mai ajunge la 39 de grade în câmp deschis (în timpul vizitei vulcanilor nu prea ai posibilitatea să te adăpostești la umbră) am zis că nu este nici o problemă această mică întârziere. Și s-a dovedit că nici nu a fost. Aer liber, temperatură plăcută, lume puțină.
În timpul ploios, apa brăzdează masa compactă formată din straturile de noroi uscat, astfel apar dune ce îți conturează un peisaj deșertic, aproape selenar dacă iei în calcul și craterele argintii. Aceste dune au făcut deliciul excursiei celui mic pentru că exploratul lor, săritul și cățăratul de pe una pe cealaltă au rămas în memoria lui până în prezent.
De data aceasta experiența a fost diferită, atât pentru mine cât și pentru puști. Spre exemplu, eu nu îmi aminteam să fi fost atât de multe cratere la Pâclele Mari, totuși în 9 ani este evident cum natura și intemperiile vremii își pun amprenta pe peisaj.
Față de perioada cănd el avea 3 ani și era concentrat pe multă mișcare, de data aceasta am zăbovit mai mult, am analizat detaliile naturii, am descoperit comori, am avut parte și de o gustare de fructe pe care am reușit să o savurăm la umbra cât o palmă a unei movile de pământ.
Are un spirit de observare care uneori mă ia prin surprindere, și sincer, sunt momente când îmi adresează diverse întrebări iar eu sunt ne pregătită din punct de vedere informațional, dar revenind acasă încercăm să descoperim răspunsurile în cărți sau să revenim asupra neclarităților prin diverse activități.
Cum toți copiii sunt mici exploratori ce au o curiozitate imensă, natura le oferă un mediu propice pentru satisfacerea nevoii de a învăța. Excursia aceasta mi-a confirmat pentru a nu știu câta oară că principiile Mariei Montessori sunt nativ aplicate de cei mici. Învățarea cu toate simțurile. O experiență senzorială îl face să memoreze logic și mult mai repede iar în această escapadă, mânuțele lui au avut parte de tot felul de texturi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu