Inconștient suntem atrași de simetrii, fiind prezente la tot pasul în jurul nostru. Multe dintre acestea nu intră în atenția noastră, nu suntem conștienți de prezența lor deși pot fi observate cu ușurință pornind de la plantele din apartament și obiectele casnice până la animalele și insectele de pe planeta noastră.
Am creat o serie de desene cu insecte ce susține dezvoltarea cognitivă a copiilor prin observare, identificare, analiză și predicție. Seria conține două variante de carduri cu 12 insecte ce necesită a fi completate simetric de copii.
Inițial am folosit cardurile doar pentru partea de desenat și colorat, o bună activitate pentru dezvoltarea motricității fine și a coordonării mână-ochi. Având tipărit pe card sub imagine numele insectei, copiii pot asocia vizual textul "buburuză" sau "fluture" sau "ploșniță" cu insecta respectivă.
Este o metodă bună de a "citi" cuvinte fără a ști de fapt să citească.
Când copilul a ajuns în etapa în care exersează scrierea, se pot folosi cardurile dedicate acestui stadiu ce au în partea de jos spațiul special cu aliniament pentru scrierea numelui insectei corespunzătoare.
Puștiul nostru este stângaci și am remarcat că în timp ce desena insectele de pe aceste carduri, îi era foarte greu să observe jumătatea insectei tipărită în partea stângă a cardului.
Este lesne de înțeles că stângacii în timp ce scriu vin cu mâna stângă peste textul tocmai așternut pe hârtie. Acest aspect presupune că sunt obstrucționați în a observa ce tocmai au scris sau desenat.
Fix așa s-a întâmplat și cu Adrian, pentru a observa desenul și pentru a crea simetria era nevoit să ridice mâna stângă de mult prea multe ori față de un dreptaci ce are mereu vizibilă jumătatea insectei imprimate.
Observați în imaginea următoare cum ține mâna în fotografia din stânga, este ridicată pentru a vedea jumătatea insectei de pe card, o poziție incomodă și incorectă. Postura lui pe scaun era incorectă, lăsa capul spre dreapta să vadă pe sub mâna stângă, iar coloana inevitabil era strâmbă.
Acum observați în fotografia din partea dreaptă, cum vizibilitatea nu-i mai este obstrucționată de mâna cu care desenează și cât de ușor îi este să urmărească desenul păianjenului tipărit pe card. Automat poziția în scaun s-a corectat de la sine.
În felul acesta am ajuns să includ în broșura dedicată acestei activități și carduri ce pot fi folosite cu ușurință de stângaci, necesitând să completeze partea stângă a desenului iar partea imprimată îi va fi mereu vizibilă pentru observare fără să-și întrerupă activitatea prin ridicarea creionului de pe hârtie.
Am învățat că este foarte important să oferim materialele potrivite și gândite astfel încât să vină în sprijinul educativ al copilului iar acest proces să devină unul cât mai plăcut pentru el.
Asta nu înseamnă că nu puteți oferi copiilor dreptaci să completeze simetric cardurile în partea stângă sau invers. Suntem oameni și una din marile noastre abilități este cea de a ne adapta condițiilor sau situațiilor în care suntem puși, dar ar fi de preferat ca pentru început să eliminăm frustrările și sentimentul de neputință al celor mici, astfel nu ne vom lovi de refuzul lor de a se implica.
În cazul de față este simplu, tipăriți din broșura "Desenează simetrii - INSECTE" pe care o găsiți aici, varianta potrivită nivelului de dezvoltare a copilului tău.
Prin achiziționarea acestor produse și nedistribuirea lor mă veți sprijini să pot dezvolta alte produse care sper să poată să vă ajute și să vă faciliteze efortul depus în clădirea unei educații concentrată pe interesele copiilor și principiile educației Montessori.
Pentru achiziționarea fișierelor electronice:
- mergeți pe pagina vixy.ro în secțiunea dedicată produselor digitale;
- adăugați broșurile dorite în coșul de cumpărături și finalizați comanda;
- după ce plata a fost confirmată veți avea acces pentru a descărca broșurile comandate.
NOTĂ:
Vă rog să NU ditribuiți aceste fișiere în niciun fel, deoarece distribuirea proprietății creative nu este corectă față de autor și nici legală.
Oricând aș fi extrem de încântată să văd fotografii cu aceste materiale folosite de către cei mici (scopul principal pentru care m-am hotărât să încep proiectul), nu ezitați să le etichetați pentru a le putea identifica usor.
Vă mulțumesc din suflet pentru suport și interes și aștept cu nerăbdare vești . :)
Mult succes!
Comentarii
Trimiteți un comentariu