Treceți la conținutul principal

Activitate: Salvează lumea subacvatică

Săptămâna trecută mi-au reapărut în calea virtuală o serie de fotografii de la National Geographic, ce subliniau viața animalelor marine într-un mediu poluat. Capcanele pungilor de plastic și tot felul de obiecte care nu au fost reciclate ci au ajuns în oceane. 


Pornind de la acele fotografii, deși le mai văzusem cu ani în urmă tot m-au marcat și m-au întristat tare mult, mi-am propus să abordez acest subiect printr-o activitate captivantă pentru Adrian, să discutăm despre poluare și ce putem face pentru a o diminua.

Știu că nu cu o floare se face primăvara dar cu siguranță este un început și dacă noi toți am contribui cât de puțin, cu siguranță se va vedea la nivel global.
Nu vreau să fie un articol cu statistici și imagini șocante pentru a sensibiliza lumea, cred că există destul de multe informații ușor de accesat printr-o simplă căutare în google. 
Vreau doar să vă arăt cât de surprinzătoare este puterea de înțelegere a celor mici și empatia de care dau dovadă. Cel puțin mie, puștiul mai tot timpul îmi demonstrează că nu trebuie să-l feresc și că pot aborda subiecte pe care uneori cred că ar fi prea complicate pentru el.

" - Uauuu, mami! Dar de ce sunt atât de multe..."
" - Gunoaie?"

Din reacția lui mi-am dat seama că a fost surprins, căci în mintea lui, astfel de scene nu par a fi normale, dar din păcate există în realitate și i-am arătat fotografii chiar și un filmuleț cu un scafandru care se scufundă într-o mare de gunoaie plutitoare.





Cutia senzorială am dorit a fi o scenă reprezentând un colțișor de pe planeta noastră, o lume frumoasă, colorată, cu animale marine fascinante, dar care au avut ghinionul să fie invadate de gunoaiele lăsate la voia întâmplării de oameni.
Misiunea lui era să elimine ce nu ar trebui să fie în acest mediu natural.

Cu un mini mincioc a pescuit toate resturile plutitoare, a adunat de pe plajă ambalaje, apoi a salvat animalele prinse în plastice, plase și pungi.







I-am explicat că din păcate aceste animale nu vor putea supravițui în astfel de condiții, de exemplu țestoasele după ce și-au depus ouăle pe uscat, nu mai pot să se reîntoarcă în apă dacă sunt blocate în gunoaie.

După ce a eliberat ciocul Corbului de mare cu picioare albastre, și aripile Papagalului de mare, m-a emoționat tare mult când l-am auzit zicănd:

" - Gata, acum Papagalul de mare poate să zboare să ajungă la puii lui."
" - Mami, uite Corbul de mare acum poate să prindă pește și să mănânce!"




La un moment dat m-a întrebat dacă nu cumva eu am prins animalele atât de rău astfel încât să-i fie lui greu să le desfacă.
Răspunsul a fost, clar nu. Scopul nu era să se chinuie el să le elibereze ci să conștientizeze căt de complicat este pentru animalele neajutorate să încerce să se salveze.
Este mult mai ușor să păstrăm lumea curată, astfel toți vom supraviețui în armonie cu natura, cu planeta aceasta unică în Sistemul Solar.






În completarea discuțiilor noastre despre Pământul acesta minunat pe care trăim, a venit și cartea lui Michael Foreman, One World.
Extrem de frumos ilustrată în acuarelă și cu un mesaj profund, perfect pentru această activitate.

Conștientizarea poate fi primul pas spre o lume mai bună, nu? 



Comentarii