Treceți la conținutul principal

Activitate: Vulcanii Noroioși

Am pornit de la punga cu pesmet cumpărată în perioada izolarii datorită noului virus COVID, iar ieri am descoperit că pe lângă conținutul dorit am achiziționat și 7 insecte stafidite, înghesuite în partea lipită a ambalajului. Ținând cont de condițiile actuale ale conținutului suspect, am hotărât că destinul acestui pesmet este să fie frumos implicat într-o activitate senzorială decât să ajungă rumenit pe un șnițel. Zis și făcut!

Dacă tot avem proaspăt întipărită în minte vizita făcută Vulcanilor Noroioși (vezi articolul aici), am ales ca lait motivul zilei de astăzi să fie tot vulcanii și să ne bucurăm de un joc de rol.

Am turnat toată punga cu pesmetul suspect într-o cutie, i-am adăugat câteva cratere din cofraje pentru ouă cărora le-au ținut companie trei bucăți de soarță de copac, apoi am invitat o parte din populația lego să vină să viziteze Pâclele din sufrageria noastră.





Etapa distractivă a activității a presupus ca puștiul să fie responsabil pentru erupțiile vulcanice, iar vizitatorii trebuiau să fie atenți să nu se nămolească. Cu ce oare să se nămolească, dacă în cutie este pesmet?

Ei bine, secretul este în interiorul craterelor care a fost făcut din zaț de cafea + bicarbonat de sodiu + guașă (neagră și maro) iar explozia era dată de oțetul pus cu ajutorul unei pipete mari. În realitate, adică sâmbăta trecută am observat cum gazele naturale aduc la suprafață argila și diverse sedimente, la fel și dioxidul de carbon obținut în urma reacției dintre bicarbonat și oțet va scoate la iveală zațul de cafea iar guașa va colora pesmetul rămânând în urmă șiroaie de "noroi".






Când am epuizat tot oțetul din casă, am avut de rezolvat următoarea problemă ce dezvoltă atenția, logica și îndemânarea: cum fac vizitatorii să se întâlnească mergând doar pe zonele uscate, evitând să calce în noroi?
Totul părea a fi un labirint extrem de interesant și incitant.


Activitatea s-a desfășurat cu fereastra și ușa balconului deschise pentru că oțetul i-a oferit puștiului un disconfort olfactiv. Știm ca data viitoare când vom mai avea nevoie să obținem efectul erupției, vom înlocui oțetul cu suc de lămâie concentrat sau zeamă de lămîie proaspăt stoarsă.

Pentru a intra în atmosfera aridă a Vulcanilor Noroioși, ne-am uitat pe fotografiile realizate sâmbăta ce tocmai a trecut. Nu-i așa că seamănă mult cu activitatea noastră senzorială?




Până data viitoare, vă dorim spor la joacă!


Comentarii