Treceți la conținutul principal

MUZEUL DE DUMINICĂ: Muzeul Național al Aviației Române

Am inceput o serie de articole in care  sper ca va voi starni curiozitatea si cheful de vizitat muzee.
Cu fotografii si cateva informatii, atat cat sa nu va plictisesc dar suficient cat sa decideci sa trageti o fuga.

Aici am prezentat primul muzeu din serie: Muzeul Golesti iar astazi este vorba despre un muzeu cu o expozitie in aer liber si doua cladiri tip hangar: Muzeul National al Aviatiei Romane.

Este in zona de nord a Bucurestiului, in hangarele aflate pe aerodromul militar Pipera. Aerodromul a fost  infiintat in 1915 pentru perfectionarea pilotilor absolventi ai Scolii Militare de Pilotaj de la Cotroceni.
Pe langa exponatele din aer liber, in hangarul 1 (Sala "Traian Vuia") expozitia prezinta istoria aeronauticii de la inceputuri si pana in anul 1959. Veti descoperi machete ale unor avioane realizate de Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henri Coanda precum si documente si obiecte ce i-au apartinut lui Aurel Vlaicu.
Aici exista si un spatiu destinat Celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In cel de-al doilea hangar, expozitia este dedicata anilor '60-'70, cu simulatoare de zbor, tehnica de radiolocatie si artilerie antiaeriana specifica epocii.

Pasajul care face legatura dintre cele doua hangare recreeaza atmosfera unei strazi din perioada interbelica.

Trebuie sa fiu recunoscatoare si sa-i multumesc sotului ca a inclus pe lista obligatorie de vazut "Muzeul Transporturilor din Lucerna - Verkehrshaus der Schweiz", vizitat vara trecuta, unde totul este atat de animat si interactiv, incat iti trezeste o pofta nebuna de a descoperi orice tip de muzeu.
Asa ca la revenirea in tara am pus pe lista Muzeul National al Aviatiei Romane.
Aici Adrian a vazut destul de multe exponate la dimensiuni reale, nu doar machete si va spun ca a fost extrem de incantat si surprins de maretia lor.
Una este sa le vezi in fotografii, in carti, ca jucarii si alta este sa dai ocolo unui elicopter sau sa oferi o imbratisare botului unui avion.














Spor la vizitat muzee!

Comentarii