Treceți la conținutul principal

Bar cu gustari

Ma bucur nespus de mult ca in urma cu ceva timp am avut norocul sa descopar o femeie extraordinara, un geniu, o femeie care prin dedicarea si devotamentul fata de copii a pus bazele unei pedagogii fantastice. Este vorba de medicul si minunatul pedagog Maria Montessori.

Pentru ca in utima perioada, tot aud ca la noi aceasta pedagogie a devenit un trend scump si o fita de moment, cred cu tarie ca ideile si principiile de baza pot fi aplicate cu usurinta acasa.
Increderea copilului ca va reusi ceea ce isi propune, independenta acestuia si satisfactia, incantarea propriei reusite cred ca merita putin efort din partea noastra ca adulti.

OBSERVA COPILUL.

In epoca vitezei, intr-o lume in continua miscare ne este greu sa stam sa obervam cu adevarat un copil si sa nu intervenim mai devreme decat este cazul. Sa stam sa-l admiram cu cata implicare si perseverenta face anumite lucruri, daca este lasat sa le faca.
In interiorul sau are o forta puternica ce il indruma catre cunoastere, pentru a-si implini potentialul.
E greu sa le acordam incredere ca sunt capabili sa faca lucruri pe care noi credem ca nu sunt in stare, pentru ca sunt prea mici si nu se descurca, iar asta se intampla pentru ca asa am fost invatati noi la randul nostru. Din instinct dam mai departe, dar cu siguranta putem schimba acest lucru.

Imi amintesc cat de dificil imi era sa nu intervin in momentul cand pustiul transporta un pahar cu apa.
In loc sa ma concentrez pe ideea de a-i arata cum sa mearga cu un pahar plin si cum sa-l tina cu mainile astfel incat sa nu il verse, eu ma gandeam doar la faptul ca el sa nu-l verse pe jos pentru ca ar fi udat parchetul si ar fi trebuit sa sterg, ar fi fost mult mai rapid si usor sa i-l duc direct la masa.
Este evident ca astfel nu-i incurajam independenta, nu-i dadeam libertatea de a alege si de a repeta, de a lucra, de a se misca.

"Ajută-mă să fac singur!" - Maria Montessori despre perioada mintii absorbante (0-6 ani).

MEDIUL PREGATIT.

Ordinea ofera siguranta unui copil si este esentiala pentru o minte clara. Acesta trebuie sa interactioneze cu mediul iar noi ca adulti suntem datori sa implinim nevoile copiilor din momentul respectiv.
Pentru a avea un mediu pregatit este necesar sa observam copilul si sa cunoastem nevoia acestuia apoi sa-l pregatim pentru satisfacerea nevoilor.
Mediul trebuie sa fie simplu, sa elimine ceea ce nu este necesar, sa fie frumos si atractiv pentru copil pentru a-l inspira sa lucreze si nu in ultimul rand ordonat pentru a-l ajuta in claritatea gandirii.

Pentru mediul pregatit de acasa, nu este obligatoriul sa fie data toata casa peste cap pentru a face schimbari majore, ci in timp, in functie de nevoile si interesele copilului pot fi adaptate anumite zone ale casei astfel incat sa-i incurajeze independenta si sa-i construiasca increderea in sine, ca este capabil sa faca singur.
Asa cum spuneam, in timp am reusit si eu sa fac diferite modificari ale mediului de acasa astfel incat sa satisfac nevoile pustiului din momentul respectiv. Imi amintesc ca prima modificare a fost camera lui, am adaptat patul, mobila pentru a-i facilita libertatea de miscare.
Spre exemplu: spatiul din casa nu ne-a permis sa facem o zona cu o bucatarie mica functionala pentru el, in schimb am adaptat si reorganizat dulapul, i-am pus la dispozitie un learning tower pentru a avea acces si a lucra la nivelul bucatariei actuale. Detaliile cu modificarile din bucatarie le puteti vedea aici.

Independenta in timpul mesei a fost prima care l-a reprezentat, fiind un bebelus autodiversificat a avut libertatea de a manca singur de la 7 luni, de cand a luat prima data contactul cu alimentele solide (dovada este cartea cu retete gustoase si rime haioase ).
O alta modificare adusa a fost sa facilitam accesul lui la gustari.
De mic a avut un program cu trei mese principale si doua gustari pe zi, deci nu a existat cazul sa abuzeze de "permanentul rontait" pentru a-si strica pofta de mancare. Pentru el mancatul mereu s-a desfasurat la masa, nu in timp ce lucreaza sau se joaca, deci nu a avut tentatia sa ia cate un biscuit si sa fuga cu el prin casa.


Cred ca de vreo 3 ani, pe timpul iernii, caloriferul din bucatarie a fost mereu oprit, fiind suficient de cald in casa incat sa nu fie nevoie sa stea pornit, astfel ca devenise depozit pentru diverse (prosoape de bucatarie, hartii cu retete, cutie cu decupatoare pentru biscuiti, carti, si altele), asa ca am luat decizia sa folosesc acel spatiu intr-un mod mult mai util, si anume sa fac o zona cu un bar pentru Adrian.
Un bar cu gustari delicioase si bauturi sanatoase.





Dragul meu sot a pus o polita deasupra caloriferului, intre perete si masina de spalat vase. Pe ea am pus o folie antiderapanta, sa nu alunece borcanele cu alimente ce sunt extrem de instabile pe suprafata lemnului.
Spatiul este foarte mic, fiind in spatele usii din bucatarie unde este coloana de aerisire, deci am avut la dispozitie maxim 25 de centimetri latime.
Este mic dar perfect pentru a-i oferi pustiului accesul de fiecare data cand doreste, la gustari delicioase si sanatoase.


In sertarul lui cu vase si ustensile pentru gatit a mai aparut o farfurie, cea pentru gustari. Forma ei de trifoi cu patru foi il ajuta sa aiba diversitate pe farfurie, fiecare petala fiind dedicata unui tip de aliment.
I-a placut tare mult ideea cand i-am prezentat prima data farfuria si in felul acesta am evitat tentatia de a lua un singur tip de aliment.
Adevarul este ca se vad foarte frumos pe farfurie, nu?


Stim ca pot exista mici incidente cand deschidem capacele borcanelor si putem varsa sau imprastia pe jos din continutul acestora, asa ca i-am pus la indemana un mini set pentru a putea curata. Initial cand am conceput acest cos, era in baie dar de cand cu barul am zis ca-i este mult mai la indemana pozitionat in bucatarie, langa calorifer, in partea de jos a cestuia.
Pe doua agatatori am pus prosoape de dimensiuni mici, pentru a se sterge pe maini.


Ador dispenserul de apa pentru ca este din sticla cu robinet din inox iar faptul ca nu picura absolut deloc il face sa fie perfect.
Tot pentru micile accidente dar de data aceasta in cazul lichidelor, i-am pus la dispozitie o farfurie mica si un buretel pentru a sterge stropii de apa.





Masina de spalat vase a aparut in viata noastra dupa mult timp de la renovarea initiala a bucatariei... eram tineri, singuri si fara mute farfurii in casa, o consideram inutila si nu i-am prevazut un loc special pentru ca masina de spalat rufe m-a dus capul sa o bag in bucatarie, deci oricum nu era suficiet spatiu.
Dupa aparitia pustiului si etapa autodiversificarii am concluzionat ca a fost un om tare destept cel care a inventat asemenea electrocasnic si este musai nevoie de un astfel de obiect la casa unei familii cu sau fara copil mic.
Adevarul fiind spus, am acceptat ca sta in bucataria noastra mica, fix ca nuca in perete si ca e cazul sa o integram ca atare, sa ne bucuram de prezenta ei. Nu numai la spalat vase ci si la diverse activitati de intretinut creativ un copil ce sta mereu precum umbra mamei, mai ales cand gateste.
Asa a devenit suport pentru literele magnetice, o unealta perfecta de dezvoltare a limbajul.


In cele mai multe cazuri, gustarile au fost si sunt formate din fructe proaspete.
Am ajuns in etapa in care nu ma mai stresez daca nu are zile in sir cornulete, briose sau biscuiti facuti in casa. Mereu i-au placut fructele si m-au salvat din cele mai dificile situatii. In plus, sunt cea mai buna sursa de vitamine si fibre. 99,5 % din cazuri le-a consumat ca atare, nu in freshuri sau smothieuri, fiind usor sa-si linisteasca singur propria foame avand optiunea de a alege ce doreste.
Apa si limonada (doar lamaie si apa, mierea nu ii place) fiind singurele bauturi prezente in bar. Doar la ocazii aniversare mai apare cate un fresh de portocale stoarse proaspat.

Concluzia: barul lui este minimalist din punct de vedere al complexitatii realizarii produselor, usor si extrem de rapid de realimentat, dar totusi variat din punct de vedere al nutrientilor: nuci, seminte, multe fructe si diferite preparate la cuptor.
Fisticul in coaja a aparut recent in barul lui si este foarte entuziasmat de faptul ca il poate decoji, un prilej foarte bun pentru dezvoltarea motricitatii fine.
Uneori mai apar sau dispar din peisaj anumite alimente. Spre exemplu, cutia cu nuci romanesti si alune de pamant, pe care le desface cu ajutorul spargatorului de nuci. Este o minunata activitate de viata practica si de dezvoltare a motricitatii.









Cu speranta ca acest articol poate fi o sursa de inspiratie in crearea unui mediu pregatit acasa, va doresc mult spor in pregatirea mediului!


Comentarii