Treceți la conținutul principal

TUTORIAL activitate senzoriala: pe Luna

Ne-am saturat de atata izolare, am plecat departe. Am ales o destinatie unde dorim sadam de multa agitatie, galagie, aglomeratie si forfota, doar asa ca sa ne treaca plictiseala si rutina singuratatii.
Tocmai pe Luna ne-am gasit si noi sa aselenizam, unde am dat de o mai mare liniste. :)

Inainte de a decola am reciclat hartia folosita pentru realizarea cascadei, cand am fost cu cortul in camping la munte, apoi am aruncat in tava cu nisip kinetic si cateva figurine tematice.

Cand pustiul avea doi ani, tati si-a pus in practica abilitatile de mester tamplar si ne-a realizat o tava din lemn unde urma sa facem multe activitati senzoriale.
Intre timp, a aparut in peisaj dulapul cu sertare pentru habitate, realizat de bunicul, astfel ca tava realizata de tati a cam stat pe balcon si era ocazional folosita.
Dar de astazi a reintrat in drepturi depline, pentru ca este perfecta pentru a construi diverse activitati tematice, extra celor din dulapul cu 5 sertare, am zis sa o stergem de praf si sa-i redam sclipirea de cand era pustiul mai pusti.

Astronauti, rover, telescop, statie spatiala si carti, unele de citit si rasfoit, altele ce implica activitati cu multe autocolante.






Cand incepem un proiect de craft/ de mesterit cu hartie, carton, foarfeca, lipici, nu prea am in minte proiectul final cu toate detaliile puse la punct, ci pur si simplu completam impreuna cu elemente pe care le consideram fezabile si relativ usor de realizat. In general Adrian vine cu foarte multe idei extra si entuziasmul ne face sa lucram tare bine impreuna, facem o echipa extraordinara.

Asa s-a intamplat cu urmele de pe luna. Nu erau in planul initial, dar pe parcurs mi-a venit ideea ca ar fi minunat sa realizez o stampila cu talpa costumului astronautului.
Cum?
Ei, asta nu pot sa va spun. Este secretul meseriei si trebuie furat.
Nuuuu, am glumit! Doar este vorba de un articol tutorial, am sa va marturisesc ca a fost chiar foarte usor si rapid de realizat.
Am decupat o bucatica mica de carton pe care am lipit pe o parte a acestuia cateva linii de silicon cald iar pe partea cealalta am lipit un cub de lemn pe post de maner.
Uau, nu vreti sa stiti ce uau a facut micul nostru cand a vazut prima urma.
- Mamiiiii, eu, eu, vreau eu sa fac urme!!!!




Mentionam mai sus ca am avut si carti la indemana pentru a ne documenta, sa avem ce povesti in timp ce exploram spatiul nostru senzorial. O buna activitate de dezvoltare a limbajului si de a invata termeni noi.
Activitatea de lipit autocolante a fost pusa in practica in reprizele de pauza in care aveam mainile in nisip.

O carte pe care o iubim foarte mult este minunatia aceasta "Infinite worlds" ce contine fotografii reale spectaculoase, atat din timpul antrenamentelor astronautilor cat si din timpul decolarii navei spatiale, diferite interventii in afara atmosferei, sau chiar fotografii cu spatiul descoperit la peste 13 000 de ani lumina departare, realizate de un telescop Hubble.
Adrian si-a luat figurina cu telescopul si a pornit si el sa captureze imagini din spatiul spectaculos expus in carte dar si cel de pe peretele din camera lui.









Am decis ca este cazul sa ducem si noi un steag al Romaniei pe Luna. Doar ar fi primul roman care a pasit pe Luna, avem dovada urmelor lasate acolo si a tricolorului decupat si lipit pe o scobitoare.



La final, am sa prezint putin din procesul realizarii.
Nisipul kinetic era in tavita senzoriala a lui Cartitel  asa ca acesta a ramas fara movilita.
Momentan lipsesc o parte din fotografii de pe blog pentru ca in urma cu 6 zile pe Blogger a intervenit o eroare, multe site-uri au pierdut legaturile dintre fotografii si baza de imagini, au specificat ca incearca sa o remedieze cat pot de repede, dar iata ca in curand se implineste o saptamana :(( daca nu remediata automat, am sa fiu nevoita sa iau fiecare fotografie in parte, sa-i identific pozitia si sa o reincarc.

Prima data am pus hartia pe toata suprafata tavii de lemn, in cazul in care exista multa agitatie cu nisipul kinetic, sa imi fie usor sa il strang, pentru ca doresc sa il recuperez in procent destul de mare, pentru a-l folosi si la alte activitati.
Apoi am pus role de carton reciclate de la hartia igienica si de la banda adeziva, sub un alt strat de hartie formand craterele. Pustiul analiza imaginile din carte si venea cu sugestii in timp ce mai testa adancimea craterelor cu figurinele de plastic.
In final am adaugat nisipul kinetic, pietre si pietricele pe post de roci pe care le-am transportat pe Statia Spatiala si pe Pamant pentru cercetari stiintifice.

Tare distractiv a fost sa facem acest joc de rol iar la finalul zilei cand a ajuns tati acasa a fost invitat sa aselenizeze si el pe Luna.
Inainte de culcare ghiciti ce idee a avut micul explorator?

- Mami, maine vreu sa facem planeta Marte!
- Hai somn usor! :)))







Comentarii